Kultúra, ktorá sa vás dotkne

Kultúra je slovo, ktoré obsahuje mnoho významov, no pre nás Talianov je kultúra v širšom zmysle všetko, čo človeku pomáha vnútorne sa obohacovať. Preto je festival výkladnou skriňou, ktorá zahŕňa spektrum podujatí od fotografických výstav po filmové festivaly, od konferencií až po workshopy venované rôznym témam, no predovšetkým je príležitosťou na rast, výmenu kultúr, stretávanie a konštruktívne porovnávanie.

Festival gastronómie a kultúry Poprad

Vernisáž a výstava fotografií F1 s fotografom Martinom Trenklerom

Len ťažšie nájsť Slováka, ktorý by sa dostal bližšie k tým najlepším pilotom Formuly 1. Patrí medzi renomovaných slovenských fotografov v oblasti motoršportu, zároveň je prvým oficiálnym fotografom najrýchlejších automobilových pretekov na svete. F1 fotí viac ako dve desaťročia. Jeho talent zhmotnený do obrazu uvidia návštevníci počas výstavy s názvom Passione Rossa (Červená vášeň) v nákupnom centre Forum. Vernisáž sa uskutoční v stredu 5. júna o 10:00.

Výstava Passione Rossa (Červená vášeň) vzdáva hold najlegendárnejšej talianskej automobilovej značke Ferrari a ich nedávnej histórii vo Formule 1. Očami tatranského fotografa F1 Martina Trenklera (absolvent gymnázia v Poprade) sa prenesieme až do čias Michaela Schumachera. Na záberoch nájdete aj ďalšie legendy Ferrari: Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, či súčasní piloti Charles Leclerc a Carlos Sainz, dokonca na fotografiách z aktuálnej sezóny F1 2024.

Ďalšia časť výstavy prinesie magický svet šliapacích autíčok, vrátane detských replík Ferrari. Vzácne historické kusy sú inak súčasťou múzea Pedal Planet Tatry v Novej Polianke. Svet detí aj dospelých pod jednou strechou a v čarovnom prepojení, aké inde nenájdete.

Možnosť prehliadky cvičného medzinárodného tábora pre verejnosť a školy

Základný tábor alpinských jednotiek a civilná ochrana regiónu Friuli Venezia Giulia je jednou z najzaujímavejších sekcií festivalu.
Vstup nie je voľný každý deň, pretože základný tábor slúži na logistickú prípravu spoločného medzinárodného cvičenia Alpini, Civilnej ochrany Friuli a Hasičského zboru SR, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 6. júna a do ktorého sa zapoja aj školy v Poprade.
Prišlo 18 špeciálnych vozidiel a tím 70 dobrovoľníkov z Talianska, aby postavili tábor. Tábor má priestor prvej recepcie a pomoci, stan pre vysídlené osoby, 1 plne vybavenú a fungujúcu poľnú kuchyňu pre 150 osôb, stan pre dobrovolníkov civilnej ochrany, kúpeľňu a sprchu pre vysídlené osoby a pre zamestnancov. Základný tábor je úplne autonómny.

Festival talianskej kinematografie

Festival ponúka každý večer program 4 talianskych filmov.
Tento rok sme vybrali tieto tituly:

Ferrari
https://www.csfd.sk/film/1000599-ferrari/prehlad/

Anima Alpina (Alpínska duša)

Prvý deň môjho života
https://www.csfd.sk/film/1289556-prvy-den-mojho-zivota/prehlad/

Caravaggiov tieň
https://www.csfd.sk/film/929532-caravaggiov-tien/prehlad/

Svätá omša pre Alpínov

Jedným z najvýznamnejších dní festivalu Viva Italia a 5. zrazu Alpini v Európe, ktorý organizuje, je určite sobota 8.6. V tento deň sa v meste Levoča bude konať svätá omša v katedrále v Levoči a spomienka na siedmich talianskych padlých vojakov svetovej vojny pochovaných na mestskom cintoríne.

Sprievod a pietna spomienka na pamiatku obetiam prvej svetovej vojny

Výstava mini modelov Ferrari

Ferrari patrí k Talianom snáď tak, ako špagety, pizza, či dobré víno. Veď kto z generácie pred nami i tej súčasnej nezatúžil nasadnúť do športového automobilu a stať sa s ním súčasťou pretekov Formuly 1? Výstava mini modelov značky, za ktorou stoja Taliani, prenesie návštevníkov späť do detstva, ale aspoň pocitovo na preteky či celkovo do sveta motorizmu. Uskutoční sa v réžii Pedal Planet – pod ktorou možno rozumieť aj jednu z najväčších zbierok šliapajúcich autíčok na svete. Svoju expozíciu má od roku 2019 v galérii vo Vysokých Tatrách.

Konferencia pre školy v Poprade

Otvorenie výstavy Alpini, Štefánik a československé légie

Výstava, zorganizovaná pri príležitosti „5. zrazu Alpini v Európe“ v rámci podujatí 11. ročníka festivalu Viva Italia v Poprade, rozpráva príbeh legendárneho alpinského zboru, ktorý bojoval počas prvej a druhej svetovej vojny a že toľko padlých mladých mužov dalo krajine.
Výstava je zároveň príležitosťou objaviť málo známu časť histórie prvej svetovej vojny, ktorá spája Taliansko so Slovenskom, a to zrod Československých légií v Taliansku vďaka angažovanosti Milana Rastislava Štefánika, ktorý počas tejto vojny bojoval po boku alpinské vojská pri Piave.

Expozícia je bohatá na fotografický materiál a tiež ďalšie originálne materiály používané počas 1. svetovej vojny.

Autori výstavy:
Alessandro Zazzeron, prezident Národnej asociácie Alpini, sekcia Slovenska,
Carlo Martinelli, člen národnej rady ANA a zakladateľ historickej skupiny „MILITARIA 1848÷1945 ODV“ (Taliansko)
Mgr. Pavol Valent
predseda
Klub Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika Zvolen (Slovensko)

Workshop v poľskom, slovenskom a talianskom jazyku – trendy rozvoja cezhraničných turistických destinácií 2

Záštitu nad podujatím prevzal predseda VUC PSK Milan Majerský.

Úspešné projekty zo Švajčiarska a Talianska, príprava poznávacej cesty, politiky pre rozvoj turizmu v Tatrách a príklady dobrej praxe.

DÁTUM: 6.6.2024 (štvrtok), 9.45 – 14.30

MIESTO: AquaCity Poprad, Športová 1397/1 058 01 Poprad-Spišská Sobota

Podmienkou účasti registrácia do 31. 5. na odkaze.